Hyppää pääsisältöön

Vuoden 2022 valtimotautien ehkäisyn laatumittaus

Kategoria:
Valtimotautien ehkäisy
Tagit:
Laatumittaus

Valtimotautien ehkäisyn vuosittainen laatumittaus kohdistui tänä vuonna T2D-, RR- ja CHD-potilaiden hoidon ydinindikaattottoreihin. Laatuverkosto teki lisäksi myös diabeteksen hoidon teemamittauksen, jolla saatiin paljon uuttaa tietoa hoidon tilasta.

Laatumittauksen otos oli hyvä. Keskimäärin 0,8 % väestömäärästä. Potilaille on tehty kirjallinen hoitosuunnitelma 70 % tapauksista. Tulos on erinomainen.

Muutoksia ei ole tapahtunut koronaari- eikä verenpainepotilaiden riskitekijöiden hoitotasoissa. Tyypin 2 diabeetikoiden hoidon myönteinen kehitys jatkui verenpaineen ja LDL-kolesterolin hoitotasoissa. Tulokset säilyivät entisellään HbA1c tasossa ja diabeetikoiden tupakoinnissa.

T2D potilaista yli 40 % on sairastanut diabetesta yli 10 vuotta. Aikaisempien tutkimusten mukaan tämä vaikeuttaa hyvään sokeritasapainoon pääsemistä, mutta toisaalta helpottaa hyvää kolesterolitasoon pääsemistä. Diabeettista nefropatiaa hoidetaan aktiivisesti. Yli 90 %:lla potilaista on suojalääkitys. SGLT2i ja GLP1a käyttö hoidossa on merkittävästi lisääntynyt. Kaikilla sydämen vajaatoimintaa ja koronaaritautia sairastavilla käyttö ei kuitenkaan ole vielä suositusten mukaista.

Laatuverkoston jäsenet voivat tutustua kaikkiin tuloksiin Aineistopalvelussa.