Hyppää pääsisältöön

Proteesipotilaan hoitopolku sai Lääkäriliiton 2019 laatupalkinnon

Kategoria:
Uutiset

Keski-Suomen keskussairaala uusi proteesileikkauspotilaan hoitopolun ja sai uudistuksella Suomen lääkäriliiton laatupalkinnon vuodelle 2019. Palkinto heltisi Lääkäri 2020 tapahtuman yhteydessä ollessaan finaalissa, missä kolme parasta laadunkehittämishanketta esitteli tuloksiaan. Muina kilpailijoina olivat Heinolan kaupungin terveyspalvelut ja Kanta-Hämeen keskussairaala.

Voittajatyössä korostuivat laatutyön peruselementit: henkilökunta oli laajalti mukana valmistelussa, tuloksia mitattiin monelta kannalta ja myös uutta teknologiaa oli saatu fiksusti mukaan prosessiin. Leikkausyksikkö oli todennut, että oman prosessin onnistumiseen vaikuttavat olennaisesti myös muiden toimijoiden tekeminen. Siksi valmistelussa olivat mukana terveyskeskus, sosiaalitoimi ja työterveyshuolto. 

Leikkaustarpeen arviointi tehdään terveyskeskuksessa, jossa myös arvioidaan potilaan leikkauskelpoisuus. Preoperatiivinen ohjaus tapahtuu siellä ja kotiin tarvittavat muutokset tarkistetaan. Ortopedi tekee leikkauspäätöksen ja leikkauksen jälkeen potilaalle kirjoitetaan kuukauden sairasloma, jonka loppuun varataan työterveyslääkärille aika. Hän ottaa kantaa työkykyyn ja työpaikalla tarvittaviin muutoksiin.

Laatupalkinnon suuruus on 12 000 €. Viime vuonna laatupalkinnon voitti Rovaniemen terveyskeskus tyypin 2 diabetespotilaiden hoidon laadun paratamistyöllä.